آموزشی

ام دی اف(MDF) چیست؟ کاربرد، معایب، مزایا

ام دی اف چیست؟

در این مقاله سعی خواهیم کرد تا به موارد زیر درخصوص ام دی اف(MDF) به طور کامل پاسخ دهیم:

  • ام دی اف دقیقا چیست و چه معنایی دارد؟
  • ام دی اف چه کاربردهایی دارد و بیشتر در چه وسایلی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟
  • هرکدام از مزایا و معایب ام دی اف چیست؟

ام دی اف یا همان MDF یک ماده بسیار رایج در صنعت مبلمان، سرویس خواب، کابینت سازی، جاکفشی،کمد، فایل، کنسول، دراور، میز پاتختی، میز تلویزیون ، کتابخانه و یا هر چیز دیگری است که با چوب سر و کار دارند. بسیاری از فروشندگان و حتی خریدارن نیز با این واژه آشنا هستند، امّا به طور دقیق نمی‌دانند که ام دی اف چیست یا چه ترکیباتی دارد و از چه چیزی تشکیل شده است و یا حتی چه کاربردهایی دارد؟ یا اینکه ام دی اف چه معایب و مزایایی دارد؟

حال با خواندن این مطلب، شما پاسخ این سوالات و سوالات دیگری که در ذهن در مورد ام دی اف دارید را خواهید یافت.

ام دی اف چیست؟

ام دی اف چیست؟

ام دی اف یا MDF مخفف عبارت Medium Density Fibreboard به معنی «تخته فیبر با چگالی (دانسیته، تراکم) متوسط، است. ام دی اف نوعی فرآورده چوبی  و تخته فیبر است که به روش خشک تولید می‌گردد.  ام دی اف در مصنوعات چوبی مختلفی مانند سرویس خواب و کمد و … به کار برده می‌شود و در حال حاضر، دامنهٔ کاربردهای آن  نیز روزبه‌روز در حال افزایش است.

تخته فیبر، با تراکم‌های مختلف تماماً از فیبر چوبی ساخته می‌شود که در واقع ترکیبی از تکه‌های ریز چوب نرم و چوب سخت هستند. این ترکیب با مقداری رزین و موم مخلوط شده و در معرض گرما به یکدیگر فشرده می‌شود (پرس می‌شوند) تا تخته فیبر مورد نظر بدست آید. این تعریف کلی تخته فیبر در عبارت Medium Density Fibreboard یا همان ام دی اف بود.

ام‌دی‌اف را پس از تولید می‌توان روکش نمود. روکش‌های تزئینی، علاوه بر زیبایی، به دوام و کاربرد آن در محیط‌های مختلف مانند آشپزخانه کمک می‌کند. روکش ملامینه متداول‌ترین نوع روکش برای ام‌ دی‌ اف است که در آن فرایند کاغذ نقش‌دار آغشته به چسب با فشار و حرارت پرِس بر روی تخته چسبانیده می‌شود.

برای درک مفهوم و معنی چگالی متوسط در ام دی اف، بایستی بگوییم که تخته فیبر با چگالی پایین، معمولا «خرده چوب (particle board)» نامیده می‌شود که در جامعه ما با نام «نئوپان» شناخته شده است. نئوپان یا همان خرده چوب حتی از ذره‌های کوچکتری نسبت به ذره‌های چوب ام دی اف ساخته می‌شود و حتی می‌توان از خاک اره نیز در ساخت و تولید آن بهره لازم را برد. همین امر نیز باعث می‌شود که نئوپان گران نبوده و صدالبته که نسبت به ام دی اف ضعیف‌تر نیز باشد.

اما در کنار تخته فیبرهای با تراکم پایین یا همان نئوپان و تخته فیبر با چگالی متوسط یا همان ام دی اف،‌ نوعی فراورده چوبی به نام «تخته چوب متراکم یا با تراکم بالا (high density fibreboard) نیز وجود دارد که از آن به عنوان «اچ دی اف – HDF» یا «تخته سخت – Hardboard » نیز نام برده می‌شود. برای ساخت اچ دی اف، نسبت به ام دی اف و نئوپان میزان گرما و پرس بیشتری مورد نیاز است، امّا در ازای آن معمولاً نیازی به مواد چسبی وجود ندارد. اچ دی اف ها معمولا مقاومت بالایی دارند، ولی تولید آن‌ها می‌تواند با قیمت بالاتری تمام شود.

بدین ترتیب می‌توان گفت که منظور از چگالی متوسط در mdf چیست و با نگاهی اجمالی به این اعداد که بیانگر چگالی سه نوع تخته فیبر اشاره شده در بالا هستند، می‌شود به‌صورت کامل نسبت آن‌ها را درک کرد:

چگالی تخته فیبرهای رایج

  • تخته فیبر با چگالی کم یا همان نئوپان: 160 تا 450 کیلوگرم در متر مکعب
  • تخته فیبر با چگالی متوسط یا همان ام دی اف: 600 تا 800 کیلوگرم در متر مکعب
  • تخته فیبر با چگالی بالا: 800 تا 1040 کیلوگرم در متر مکعب

تاریخچه MDF در ایران

ام دی اف چیست

نیاز بازار ایران اکثراً از طریق واردات تامین می شود. ام دی اف وارداتی به هر دو صورت خام و روکش شده و عمدتاً از کشور های ترکیه، اندونزی، روسیه، اسپانیا، ایتالیا، آلمان، اتریش، فنلاند، چین و مالزی و… وارد می شود.
محصولات ترکیه و اندونزی به دلیل قیمتی کمتر نسبت به سایر رقبا طرفداران بیشتری نیز دارد. در طول مدت یک‌سال 82 مقدار 124201 متر مکعب تخته صنعتی فشرده با جرم مخصوص متوسط وارد شده که نسبت به سال قبل خودش 96% افزایش داشته است.

53% به صورت خام و 47% روکش شده بوده است. آمار جدیدتری در دست نیست، بر اساس تخمین مقامات سالانه 200-140 هزار تن تقاضای MDF در بازار ایران وجود دارد. شایان ذکر است که در ایران شرکت های بسیاری توانایی روکش کردن نئوپان و MDF خام را دارند.
روکش‌ها بیشتر از نوع Foil Finish و PVC است. متاسفانه کلیه MDF های وارداتی دارای چسب فرمالیدهید می باشند که سمی و خطرناک است و در بیشتر کشورهای جهان منسوخ شده است.

مقایسه MDF با چوب طبیعی

MDF در مقایسه با چوب طبیعی ساختاری یکنواخت و بهتر دارد و فاقد گره و رگه می باشد. همین‌طور از نظر کاربرد مانند چوب طبیعی و چوب های مصنوعی رشته‌ای (فیبر، نئوپان و…) قابل سوراخکاری، پرداخت، برش، چسب‌کاری، رنگ‌پذیری و پیچ و میخ شدن و روکش شدن است.

فلذا مانند چوب طبیعی می تواند کاربرد مشابهی در درودگری داشته باشد امّا نمی تواند پیچ و میخ را بخوبی چوب طبیعی نگهدارد. بهترین اتصال برای MDF پیچ و مهره های T-NOTS و پیچ‌های خودکار و میخ‌های مورد مصرف در دستگاه‌های بادی نیوماتیک (Penomatic) می باشد. البته MDF نسل جدید پیش ساخته قابلیتی به‌ مراتب بهتر برای پیچ و میخ کاری دارد. این باعث میشود که برای مثال یک میز تحریر جدید ظاهر بسیار خوبی داشته باشد.

مزایای استفاده از MDF به‌جای نئوپان

MDF به‌دلیل ساختار یکنواخت همگنی که دارد به راحتی ابزار کاری شده و تهیه پروفیل و برش‌کاری به‌راحتی و بدون اتلاف و خرابی MDF امکان‌پذیر است. همینطور به‌واسطه داشتن سطح بسیار صاف و صیقلی قابلیت روکش‌کاری و رنگ شدن خوبی دارد.

در برابر رطوبت، پوسیدگی و همچنین خوردگی توسط حشرات از جمله موریانه کاملا مقاوم است. طول عمر نسبتاً بیشتری داشته و در برابر تغییر شکل و خمیدگی و پیچش مقاوم‌تر است. همین‌طور از خاصیت ضد صدا Acoustic نیز برخوردار است.

ضمن آنکه MDF در ضخامت پایین(5/2mm) نیز قابل تولید است: از کاربردهای MDF نازک یا Thin MDF می توان استفاده در صفحات پشتی کابینتها، پنل چارچوب در،پارتیشن‌بندی و مصارف جدید در صنعت کفش سازی، قسمتهای داخلی وسایط نقلیه، اسباب بازیها، تیغه‌های فن‌های برقی و مدارهای برقی نام برد. از کاربرد MDF ضخیم یا Thick MDF علاوه بر ساخت اثاثیه و مبلمان، می‌توان به استفاده در ساختمان‌سازی و ساخت ستون‌ها و ارکهای داخل ساختمان نیز اشاره کرد. این نوع کاربرد به‌واسطه مقاومت MDF در برابر خمیدگی، پیچش و قدرت نگهداری پیچ عملی است.

فرایند تولید ام دی اف

اساس ترکيب  MDF  چوب و رزين است که تحت فشار و حرارت قرار گرفته و با افزايش استحکام، مقاومت در مقابل آتش و نفوذناپذيری خواص بهتری نسبت به چوب نرم خوا هد داشت. همین‌طور قابليت ماشين کاری بالایی نيز دارد که قبل از اين تنها چوبهاي سخت قابليت کارهاي مکانيکی و ماشين‌کاری را داشتند.  MDF  ها به‌صورت معمول دارای ضخامتی از 3 ميليمتر تا 40 ميليمتر می‌باشند.

ماده مرکب، چوبی محسوب مي شود با جرم حجمی بين 500 تا 800 کيلوگرم بر متر مکعب ( به طور متوسطKg/M3 750 ) که از مواد مختلفی مي تواند تهيه شود.

در جهان بيشتر MDF ها بر پايه چوب تهيه می‌شوند و از چوبهایی نرم مانند درخت کاج استفاده می‌کنند. امروزه علاوه بر چوبهای نرم از ديگر مواد نظير ساقه غلات، برنج، نی، نيشکر، چوبها و کاغذهاي غير قابل مصرف و… نیز براي تهيه تخته صنعتی استفاده مي شود.

MDF  توليدي از چوب دارای کيفيت بهتری نسبت به ساير انواع دیگر ام دی اف  می‌باشد.  MDF  تهيه شده از باگاس نيشکر نيز از این قاعده مستثنی نیست اما از نظر کيفي در سطح جهاني در رده چوب طبقه بندی شده است.

در مقايسه با نئوپان، MDF داراي جرم يکنواخت تری در سطح ورق است. همین‌طور از صافی سطح و قابليت سنباده زنی و اصلاح سطح نیزبرخوردار است.  ام دی اف به صورت خام و روکش شده به بازار عرضه می‌گردد.  MDF های مسطح در ساخت مبلمان اداري ، کابينت ، تزئينات داخلی چوبی کاربردهای فراوانی دارند.
تخته فیبر نیمه سنگین فارغ از خصوصیات و ویژگی‌هایش (ام‌دی‌اف معمولی و یا خاص) در صنعت به صورت‌های خام یا روکش شده استفاده می‌شود. موارد مورد استفاده از ام‌دی‌اف به‌صورت خام اندک بوده و معمولاًٌ در بازار کالای ساخته شده از تخته فیبر نیمه‌سنگین، از ام‌دی‌اف روکش شده و یا رنگ شده استفاده شده است.

ام دی اف چیست؟

مواد اولیه موردنیاز

مواد اولیه ام دی اف چوب و مواد لیگنو سلولزی است. مانند چوب، تفاله نیشکر یا باگاس که چوب را می توان ازعمده‌ترین و مهم‌ترین ماده اولیه این صنعت محسوب نمود که لازم است تا هرگونه تغییری در عوامل تولید و واریته‌های چوب کاملاً کنترل گردد، درنتیجه می‌توان در نهایت اثربخشی آن‌را در کیفیت محصول نهایی لمس نمود. ضمناً می‌بایست به نکات زیر نیز توجه خاصی داشت:

  • از انواع چوب ها به‌صورت جداگانه یا مخلوط می‌توان استفاده کرد.
  • چوب‌ها با قطر کم، شاخه‌ها و ضایعات استحصالی از جنگل مناسب می‌باشند.
  • تراشه‌های رنده شده و یا خاک اره (حتی بعنوان پرکننده)
  • استفاده از مواد لیگنو سلولز غیرچوبی که مازاد تولید محصولات کشاورزی را تشکیل داده و بخش الیافی گیاهان یک‌ ساله را تشکیل می‌دهند. بعضی از این مواد مانند الیاف تفاله نیشکر (باگاس) به سهولت در دسترس است به‌طوری‌که در حال حاضر در مناطق جنوبی کشور دپو و انبار کردن آن بدلیل خود سوز بودن مشکلات زیست محیطی را نیز به همراه دارد. در صورت اندیشیدن تدابیر لازم ضمن حفظ سرمایه‌های ملی می‌تواند ارزش افزوده قابل توجهی را درپی داشته باشد.

مواد شیمیایی

عمده ترین ماده شیمیایی که در این صنعت استفاده می شود، رزین یا چسب می‌باشد که نقش اتصال دهنده را ایفا می‌کند. به عبارت دیگر متداولترین رزین قابل استفاده، فنل – فرم آلدهید و اوره فرم آلدهید می‌باشد که متناسب با کاربرد محصول نهایی رزین نیز تغییر خواهد کرد.

سایر مواد افزودنی

شامل مواد آهار زنی و مقاوم در مقابل جذب رطوبت بصورتی‌ است که منجر به افزایش مقاومت در برابر نفوذ رطوبت گردد و یا مواد حفاظتی که در مقابل آتش و عوامل هم ردیف از مقاومت بیشتری برخوردار گردد. معمولاً آتش مستقیم مدنظر است. روش تولید و تشریح فرآیند برای ساخت و تولید MDF نیازمند به الیاف خشک چوب خواهیم بود. این الیاف با استفاده از دستگاه‌های ریفانیرهای معمولی تحت فشار اتمسفریک و ریفانیرهای تحت فشار بخار آب تولید می گردند.

این تجهیزات توانایی استفاده از انواع خرده چوب و انواع مختلف ضایعات آن را خواهند داشت. به صورتی که پس از قطع‌زنی و اندازه‌بری چوب آلات گرد و یا ضایعات و در صورت نیاز پوست گیری چوب، کاملا خرد شده و جهت طبقه بندی به قسمت الک ها روانه می شوند و مواردی که در اندازه های از پیش تعیین شده رسیده باشند به سیلوها هدایت می‌شوند.

سپس تحت عملیات پخت و بخار زنی قرار می‌گیرند تا آماده روانه شدن به دستگاه ریفانیر شوند. آن‌گاه چسب‌زنی صورت گرفته به قسمت خنک کاری هدایت می‌شود. ضمناً لازم به یادآوری است که در قسمت الک‌ها، خرده چوب‌ها می‌توانند بازیافت مجدد شده و در مسیر فرآیند قرار گرفته و مواردی که قابل استفاده نمی‌باشند بعنوان ضایعات جمع آوری و به سایر مصارف رسانیده شود.
یکی از موارد قابل ذکر در این مرحله (یارد چوب) می‌باشد. به عبارت دیگر عملیات تولید خمیر تخته فیبر نیازمند تغذیه پیوسته، یکنواخت و همگن است. به دلیل آن‌که در غیر اینصورت در کیفیت الیاف تولیدی تغییرات زیادی رخ داده و کیفیت محصول نهایی را تحت الشعاع قرار می‌دهد. برای دستیابی به تغذیه پیوسته چوب به صورت یکنواخت و همگن می‌بایست از خرده چوب استفاده نمود.

از طرفی دیگر به منظور حصول اطمینان از تغذیه مداوم با سرعت ثابت لازم است تا ماده اولیه موردنیاز جهت مصرف حداقل چندین ماهه ذخیره سازی گردد. (معمولا 3 تا 4 ماه) در ضمن یارد چوب شامل چوبهای هیزمی بطول 1 الی 2 متر بریده شده می باشد.

ورقه‌های ‌ام‌ دی‌ اف

معمولاً ام دی اف خام ایرانی در ابعاد مختلفی شامل: 4100 در 1830، 3660 در 1830، 2440 در 1830 و 2440 در 1220 تولید می‌شود. البته لازم به ذکر است که ابعاد ام دی اف به نوع دستگاه و خط تولید ام دی اف نیز بستگی دارد و در بسیاری از کشورها با توجه به سلیقه کارفرمای با قرارداد بلند مدت تعیین می‌شود. ورق‌های ام دی اف وارداتی از ایتالیا معمولاً ابعاد 4100 در 2100 دارند.

همین‌طور ورق‌های اتریشی ابعاد 2800 در 207 و 2600 در 2100 دارند. شایان ذکر است که تمامی مقادیر به میلی‌متر بیان شده‌اند.

با در نظر گرفتن ابعاد متفاوت، ورق‌های ام دی اف، ضخامت‌های متفاوتی نیز دارند. به‌طور کلی ام دی اف‌ ها در ضخامت‌های 3، 4، 6، 8، 10، 12، 16، 18، 20، 25، 32 و 38 میلی‌متری تولید می‌شوند. در ایران از ضخامت‌های 12، 16 و 18 میلی‌متر برای تولید مصنوعات چوبی و تزیینات داخلی و از قطر 3 میلی‌متری آن برای ساخت درهای مختلف استفاده می‌شود و محبوبیت زیادی دارند.

ام دی اف خام

ام دی اف خام ویژگی‌ها و کاربردهای متنوع‌تری نسبت به نئوپان و تخته لایه دارد. این محصول هم خاصیت‌های باقی ورق‌های چوبی را دارد و هم خواص برتری نسبت به سایر ورق‌ها دارد.

ولی این ورق‌ها کدام هستند؟ از جمله این ورق‌ها، نئوپان و تخته لایه هستند. پس ام دی اف خام به نسبت از این ورق‌ها مزیت‌های بیشتری دارد. در حال حاضر دامنه کاربردهای ام دی اف خام، روزانه در حال افزایش هست.
یکی از مهمترین ویژگی‌های ام دی اف خام، کاربردهای متنوعی است که دارد. از جمله این خصوصیات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. خصوصیات فیزیکی و مکانیکی بالا
  2. تنوع وسیع در چگالی ، ضخامت و ابعاد
  3. قابلیت ابزار خوری ، ماشین کاری ، سنباده زنی و شکل پذیری
  4. سطوح صاف و متراکم
  5. قابلیت روکش شدن و رنگ شدن و انواع روسازی
  6. زیبایی ظاهری
  7. قیمت مناسب
  8. استفاده به عنوان کفی تخت خواب

به دلایل زیادی نجاران به کار کردن با ام دی اف روی آوردند. ازجمله این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

  1. کار با ام دی اف دشواری‌ های نجاری سنتی را ندارد.
  2. آماده‌سازی چوب قبل از نصب زمان‌بر نمی باشد.
  3. اتصال قطعات فقط با پیچ مونتاژ انجام می‌شود و نیازی به استفاده از چسب چوب نیست.
  4. در محل سر وصل قطعات استفاده از روش وقت گیر و مشکل فاق و زبانه و انواع پیچیده آن وجود ندارد.
  5. آماده سازی سطح کار با رنده ، سوهان ، سنباده و احیاناً رنگ آمیزی آن مطرح نیست.
  6. تنوع در انواع قطعات و ضخامت آنها وجود ندارد و کار به مصرف چند نوع ورق با قطرهای مشخص محدود شده است.
  7. نسبت به روش سنتی، سرعت کار بسیار بالا است.
  8. تنوع انواع روکش‌های ام‌دی‌اف مشتری‌پسندتر است و زیبایی بیشتری به کار می‌دهد.

ویژگی ورق‌های ‌ام‌ دی‌ اف :

  • تنوع محصول در طرح روکش ٬ نوع ٬ ضخامت ٬ چگالی و تراکم ذرات
  • به راحتی مانند چوب قابل برش ٬ سمباده زنی و ماشین کاری می باشد .
  • ورقه‌های آن دارای سطحی کاملا صاف و متراکم می باشند .
  • برخلاف چوب هیچ گونه گره ای در داخل انواع فیبر وجود ندارد .
  • قیمت بسیار مناسب نسبت به چوب طبیعی
  • پایداری ابعاد و مقاومت مناسب در برابر پوسیدگی ٬ رشد انواع قارچ ها و حشرات موذی
  • در تمامی سطوح ‌ام‌دی‌اف چگالی یکسان می باشد .
  • به راحتی می توان قطعات ‌ام‌دی‌اف را توسط چسب چوب به یکدیگر متصل نمود .
  • نسبت به نئوپان از مقاومت بیشتری نسبت به رطوبت برخوردار می باشد .

انواع ورقه‌های ‌ام‌ دی‌ اف با توجه به خواص ویژه آن‌ها

ام دی اف چیست؟

‌ام‌دی‌اف نازک Thin MDF

این نوع ‌از ام‌دی‌اف بطور گسترده در ساخت دیوارپوش‌های ‌ام‌دی‌اف، پوشش‌های متنوع سقف، صنعت خودرو سازی، طراحی و تولید تخته‌های منحنی، انواع کفپوش، سطح پشتی کابینت‌ها و کمدها و همین‌طور ساخت رویه درهای چوبی مورد استفاده قرار می‌گیرد و بر اساس استاندارد EN-622-5 در کلاس‌های 1.8mm ٬ 2.5mm ٬ 2.5 – 6mm ٬ 4 – 6mm تقسیم می شوند.

ام‌دی‌اف ضخیم – Thick MDF

بر اساس استاندارد EN-622-5، این نوع ‌از ام‌ دی‌ اف در کلاس‌های 30 – 45mm و 45 – 60mm وارد بازار می شوند. از آنجایی که این محصولات دارای ضخامت بالایی هستند، گزینه مناسبی جهت ماشین‌کاری بوده و در ساخت رویه‌های نقش‌دار و ساده دکوراتیو٬ ساخت سازه‌های چوبی و… مورد استفاده قرار می گیرند.

ارزیابی مقاومت MDF نسبت به موریانه

ترکیب تخته تاثیر قابل توجهی بر حساسیت نمونه‌های MDF در مقابله با حمله موریانه در مدت چهار هفته، نداشت. کاهش وزن در نمونه‌های MDF ساخته شده از راش و مخلوط گونه‌ها در مقایسه با نمونه‌های MDF ساخته شده از مخلوط کاج و بلوط کمتر بود.
میانگین کاهش وزن در قسمت‌های بیرونی نمونه‌های MDF ساخته شده از چوب راش 2/15 % و مقدار موریانه‌های زنده مانده، 75% بود. علی‌رغم کاهش وزن کمتر در چوب ماسیو بلوط، موریانه کاهش وزن بیشتری را در نمونه‌های ساخته شده از بلوط سبب شد. کاهش وزن در نمونه‌های MDF ساخته شده از چوب راش و در چوب ماسیو راش مشابه کاهش وزن در چوب ماسیو بلوط و MDF ساخته شده از بلوط بود.

قسمت‌های بیرون MDF ساخته شده از مخلوط گونه‌ها در طی آزمایشات تخریب موریانه به رشد کپک حساس بودند، در حالی‌که برروی نمونه‌های MDF در آزمایشات در تماس با خاک به دلیل شرایط استرلیزه شده، کپکی رشد نکرد. درجه بندی ظاهری نمونه‌ها منعکس کننده کاهش وزن تمام نمونه هاست.

بجز در قسمت‌های بیرونی نمونه‌های MDF ساخته شده از چوب راش، مرگ موریانه ها در مخازن مربوطه رخ نداد.
موریانه‌ها نمونه‌های MDF ساخته شده از بلوط و کاج را به عنوان منبع غذایی ترجیح دادند و سایر نمونه‌های MDF و چوب ماسیو کاج نیز تحت تاثیر تخریب موریانه قرار گرفتند. نتایج مطالعات حاضر نشان دهنده این است که اگر چه نمونه‌های MDF ساخته شده از بلوط و مخلوط گونه‌ها در مقابل قارچ‌های مخرب چوب مقاوم هستند، ولی مورد حمل موریانه‌ها قرار می‌گیرند.

مزایای ام دی اف

استفاده از ورق ام دی اف مزایای زیادی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ام دی اف یک انتخاب اقتصادی و مقرون به صرفه به حساب می‌آید؛ به دلیل آن‌که تولید آن نسبتا ارزان بوده و قیمت ام دی اف نسبت به قیمت تمام شده ورقه چوبی پایین‌تر است.
  • برای تولید ام دی اف از خرده چوب‌های بازیافتی استفاده می‌شود و به همین دلیل نیز با استفاده از ام دی اف می‌توان به حفظ محیط زیست و درخت‌ها کمک شایانی کرد.
  • با توجه به امکان استفاده از روکش در ام دی اف‌ها، می‌توان آن‌ها را در طرح و رنگ‌های مختلفی تولید کرد و به عبارتی تنوع رنگ و طرح در ام دی اف ها بسیار بالا می‌باشد.
  • سطح ام دی اف صاف بوده و همین امر نیز باعث می‌شود که چسباندن مواد دیگر بر روی آن کاری سهل و آسان باشد.
  • مواد شیمیایی استفاده شده در ام دی اف باعث مصونیت آن در برابر آسیب آفات مختلف مانند موریانه می‌شوند.
  • ام دی اف با قرار گرفتن در برابر گرما و سرما تغییر شکل نداده و منبسط یا منقبض نمی‌شود.
  • شکل دادن به ورقه ام دی اف آسان‌تر از شکل دادن به ورقه‌های چوبی است و همین امر نیز یکی دیگر از علت‌های تنوع شکل و طرح در ام دی اف است.
  • یکی دیگر از مزایای ام دی اف این است که انواع روکش به راحتی برروی ورقه‌های ام دی اف متصل می‌شوند و همین امر نیز دلیلی است برای آن‌که بتوان آن را به شکل چوب طبیعی درآورد. (با روکش چوبی)
  • خصوصیات فیزیکی و مکانیکی بالا
  • دامنه وسیع دانسیته (وزن مخصوص)، ضخامت و ابعاد ام‌دی‌اف قابل تولید
  • قابلیت ابزار خوری، ماشین کاری و سنباده زنی
  • قابلیت شکل پذیری و لبه‌های صاف
  • عدم وجود معایب چوب
  • پروفیل دانسیته یکنواخت و همگن

معایب MDF

  • هنگام تولید و ساخت ام دی اف، به خاطر استفاده از مواد شیمیایی خاص موجود در چسب آن، گازی به نام فرمالدئید تولید می‌شود که گفته می‌شود برای سلامتی انسان مضر است. اگر چه پس از اتمام فرایند تولید ام دی اف، این گاز معمولا از بین می‌رود و از طرفی نیز استفاده از روکش‌ها بر روی ورقه‌های ام دی اف نیز به طور کامل هر گونه ریسک و خطری را برای سلامتی انسان از بین می‌برد.
  • چوب MDF به نگهداری زیادی نیاز دارد. در صورتی که MDF لب‌پر شود ویا ترک بردارد، تعمیر آن به هیچ عنوان کار آسانی نیست.
  • مواد شیمیایی استفاده شده در ساختار MDF خیلی برای کودکان مناسب نیست.
  • اگر ام دی اف در معرض آب قرار بگیرد، به احتمال زیاد متورم شده و باد کند. لازم به ذکر است که بسیاری از روکش‌های ام دی اف این مشکل را با ضد آب بودن حل کرده‌اند.
  • چون MDF چوب طبیعی نیست درنتیجه‌ بافت و رگه‌های چوب را نیز ندارد، امّا این مشکل با روکش ونیر کاملاً رفع خواهد شد.
  • نوع چسبی که در MDF استفاده می‌کنند باعث می‌شود استفاده از بعضی اتصالات مانند پیچ در این ماده کمی سخت شود.
  • ام دی اف به خودی خود از مقاومت نسبتا بالایی برخوردار است، اما اگر به هر دلیلی دچار شکستگی یا ترک خوردگی شود، دوباره چسباندن آن نسبت به چوب سخت‌تر خواهد بود.
  • سطح ام دی اف شاید به خودی خود کاملا صیقلی نباشد، اما به هر حال با روکشی که بر روی آن کشیده می‌شود این مشکل به‌صورت کامل رفع می‌شود.

مطالعه این مقالات نیز به شما پیشنهاد می شود:

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *